Salatları necə düzgün saxlamaq olar 6 saatdan sonra nə yemək təhlükəlidir və bir günə nə qala bilər
Çox vaxt salatların uzun müddət saxlanması məsələsi bayram günlərində yaranır. Yeni il, Milad, 8 Mart və ad günləri üçün o qədər hazırlayırlar ki, bitirmək çox vaxt aparır. Ancaq ertəsi gün və ya hazırlıqdan bir gün sonra Olivier və vinaigrettes yemək təhlükəsizdirmi? Food.ru bu suala cavab tapıb.
Rospotrebnadzordan tövsiyələr
İstehlakçıların Hüquqlarının Müdafiəsi və İnsan Rifahına Nəzarət Federal Xidməti salat qarışıqlarının saxlama müddətinə dair tövsiyələrin siyahısını dərc edib.
Mütəxəssislər qeyd edirlər ki, istənilən salat bakteriyaların çoxalması üçün əlverişli mühitdir, ona görə də qidaları xüsusilə otaq temperaturunda uzun müddət saxlamaq olmaz. Korlanmış yemək yemək ciddi qida zəhərlənməsinə səbəb ola bilər.
Hazır yeməkləri nə qədər saxlamaq olar?
- bütün inqrediyentlər əvvəllər mayalanmış və ya duzlanmışsa 36 saat;
- Tərkibində təzə və ya qaynadılmış tərəvəz və meyvələr, hisə verilmiş ət, ət və quş əti varsa 18 saat;
- resept balıq və ya dəniz məhsulları tələb edirsə, 12 saat;
- Yemək üçün qaynadılmış yumurta və ya konservləşdirilmiş tərəvəzlərdən (noxud, qarğıdalı, noxud) istifadə olunarsa, 6 saat.
Doldurmaqla və ya doldurmadan
Rospotrebnadzor qaydalarındakı bütün şərtlərin soyuducuda saxlanması nəzərə alınmadan salatlar üçün göstərildiyini başa düşmək vacibdir. Qarışıq artıq ədviyyatlıdırsa, göstərilən vaxtdan 6 saatı çıxarmaqdan çekinmeyin.
Fakt budur ki, hər hansı bir sous patogen floranın çoxalması prosesini sürətləndirir və raf ömrünü əhəmiyyətli dərəcədə azaldır. Buna görə də, uzunmüddətli saxlama üçün yalnız sarğı olmadan qarışıqlar uyğun gəlir.
Hazır yeməyi saxlamağı planlaşdırırsınızsa, sousa diqqət yetirin:
- xama artıq bayram süfrəsində olduğu anda pisləşməyə başlayır, ona görə də yeyilməmiş qalıqları dərhal atmaq daha yaxşıdır;
- mayonez ilə qarışığı 6 saatdan çox tərk etməyin;
- kahı və göyərti ilə sağlam təzə tərəvəzlər, yağ ilə geyindirilmiş, bayramdan dərhal sonra atılmalıdır.
Soyuq anbar
Qışda, istilik dövründə, mənzildə temperatur 25-30 ° C-ə çatdıqda, tez xarab olan hər hansı qida soyuducuya qoyulmalıdır.
Maksimum təhlükəsizliyi təmin etmək üçün Rospotrebnadzorun tövsiyələrini nəzərə alın və düzgün yeməkləri seçin. Hava keçirməyən qapaqlı şüşə və ya qida dərəcəli plastik qabda saxlamaq yaxşıdır. Onları birbaşa salat qablarında rəfdə yerləşdirməyə üstünlük verirsinizsə, universal silikon qapaqlar alın.
İş parçalarını heç vaxt alüminium, çuqun və ya polad qablarda qoymayın – metal parçalanma prosesini sürətləndirir.
Məsləhət
Vaxtı hesablayarkən, yeməyin nisbətən yüksək temperaturda mənzildə keçirdiyi saatları da nəzərə alın.
Soyuducuda yeməyin ömrünü necə uzatmaq olar / Şefdən layf hack
Hazır qarışığın dondurulması
Hər hansı bir qida dondurucuda ən uzun müddət saxlanıla bilər, baxmayaraq ki, salat hazırlamaq üçün, hətta bu üsulla belə, vaxt çərçivəsi çox məhduddur: maksimum bir ay. Buna görə də, dondurmağa hazırlaşarkən, konteynerə və ya çantaya son istifadə tarixi olan bir kağız parçası əlavə edin.
Bütün salatları dondurmaq olmaz: pomidor və xiyar kimi sulu tərəvəzlər əridikdən sonra görünüşünü və dadını itirir. Ancaq soyunmadan ət və balıq yeməkləri mükəmməl şəkildə saxlanılır və ərimə prosesindən asanlıqla xilas olur.
Doldurmağı bütün həcmdə nazik bir təbəqədə paylayaraq xüsusi çantalarda dondurmaq yaxşıdır. Dərhal sousu və ədviyyatları əlavə etməyin: xidmət etməzdən əvvəl bunu edin.
Salatanı otaq temperaturunda qoysanız nə olar?
Qida saxlamaq üçün sadəcə heç bir yerin olmadığı vəziyyət ən çox qışda Yeni il tətillərində baş verir. Soyuducu kameraların həcmi məhduddur, ona görə də ilk növbədə onlara ət və balıq yeməkləri qoyulur, qalan yer isə qəlyanaltılar üçün ayrılır.
Bu vəziyyətdə, otaq temperaturunda bayram zamanı raf ömrünün sona çatacağını başa düşmək vacibdir. Məsələn, xama ilə qarışıqları 30 dəqiqədən çox isti yerdə tərk etməmək daha yaxşıdır. Mayonez salatları daha davamlıdır – onlar 3-5 saat davam edəcəklər.
Məsləhət
Soyuducu rəflərdə artıq yer yoxdursa, qabları balkona çıxarın və ya pəncərənin altındakı qış şkafına qoyun.
Salatın xarab olub olmadığını necə müəyyən etmək olar
Sağlam qalmağınıza imkan verəcək vacib bir qayda: hər hansı bir yemək yeməzdən əvvəl onun təzəlik dərəcəsini qiymətləndirmək lazımdır. Ən kiçik bir şübhə varsa, yeməkdən imtina etmək və korlanmış məhsulu atmaq daha yaxşıdır.
Doğranmış kahının nə qədər müddət və hansı şəraitdə saxlandığını bilmirsinizsə, onun görünüşünü və iyini qiymətləndirin. Pis bir həddi aşacaq, maddələr çox yumşaq görünə bilər, ətir turş və xoşagəlməz ola bilər. Başqa bir əlamət, qabın altındakı mayenin olmamasıdır.
Nə etmək olar?
Bayram ziyafətində adətən nə qədər yemək yeyildiyini təhlil edin və qalıqları minimuma endirmək üçün menyunu planlaşdırın. Sonra saxlama problemi özü həll ediləcək. Yeni il salatlarını necə saxlayırsınız?