MİKRODALĞALI SOBANIN ÖMRÜNÜ NECƏ UZATMAQ OLAR
Mikrodalğalı soba istənilən mətbəxdə əvəzolunmaz köməkçidir. O, yalnız yeməyi tez qızdırmaq və ya əridə bilməz, həm də istənilən mürəkkəblikdə yeməklər hazırlaya bilər. Yüksək funksionallığı və istifadəsi asanlığı sayəsində bir çoxları üçün “mikrodalğalı” soba və ya sobadan daha az tanış olmadı .
Bu gün istehsalçılar qril sobalarından ikiqat qazanlı sobalara qədər mikrodalğalı sobaların geniş seçimini təklif edirlər. Fırınlar müstəqil tiplərdə olur ( solo mikrodalğalı sobalar adlanır ) və quraşdırılmış mikrodalğalı sobalar . Bu cür müxtəlif modellər istənilən ehtiyaclara cavab verir və mətbəxin ölçüsü və tərzindən asılı olaraq ən uyğun variantı tapmağa kömək edir.
Fırının sizə uzun müddət xidmət etməsi və dadlı və sağlam yeməklərlə sizi heç vaxt sevindirməməsi üçün onun işləmə şərtlərinə ciddi riayət etməlisiniz. Sobanın otaqda yerləşməsi, onun təmizlənməsi, eləcə də orada istifadə olunan qablar üçün bir sıra tələblər var.
SOBANI NECƏ DÜZGÜN QURAŞDIRMAQ OLAR
Mikrodalğalı soba üfüqi bir səthdə, yerdən ən azı 90 sm yüksəklikdə quraşdırılmışdır. Üst hissədəki boşluq ən azı 30 sm, soba isə divarın arxasında 10-15 sm olmalıdır.Bu havalandırmanı təmin etmək üçün edilir. Sobanın dayanıqlığını təmin etmək və təsadüfən döşəməyə aşmasının qarşısını almaq üçün sobanın qapısının ön kənarı sobanın quraşdırıldığı səthin kənarlarından 10 sm dərinlikdə yerləşdirilməlidir.
Fırının yuxarı və yan tərəflərində havalandırma dəlikləri ola bilər, ona görə də soba üst-üstə düşməməsi üçün yerləşdirilməlidir.
Mikrodalğalı sobanı digər istilik mənbələrinin yaxınlığında və ya soyuducunun yanında yerləşdirmək tövsiyə edilmir (onunla soba arasındakı məsafə ən azı 40 sm olmalıdır). Bu qayda xüsusilə kombinə edilmiş qril və ya buxar sobalarına aiddir, çünki onlar daha çox qızır və buna görə də daha çox istilik yaradır.
MİKRODALĞALI SOBADA HANSI QABLARDAN İSTİFADƏ ETMƏK OLAR?
Bu gün mikrodalğalı sobalar üçün xüsusi hazırlanmış qabların geniş seçimi var. Bir qayda olaraq, istiliyədavamlı materiallardan (bişirilmiş keramika, istiliyədavamlı şüşə və s.) hazırlanır. Belə yeməklər rahat və gözəldir: yemək yalnız bişirilə və qızdırıla bilməz, həm də masaya xidmət edə bilər.
Mikrodalğalı soba üçün adi qablar da uyğun gəlir. Qril sobalarında daşdan, keramikadan, istiliyədavamlı şüşə və metaldan hazırlanmış qablardan, həmçinin çörəkçilik folqasından istifadə edə bilərsiniz. Mikrodalğalı sobalarda ağacdan (qızdırmaq üçün), kağızdan, plastikdən, istiliyədavamlı şüşədən hazırlanmış qabların istifadəsinə icazə verilir. Keramika və daş qablar əvvəlcə möhkəmliyə görə yoxlanılmalıdır. Mikrodalğalı sobalarda az miqdarda mum kağızı və folqa da istifadə edə bilərsiniz.
Mikrodalğalı sobalar üçün metal qabların, eləcə də qızıl və gümüş kənarları və ya şirləri ilə bəzədilmiş qabların uyğun olmadığını unutmayın. Elektrik boşalmalarına səbəb ola bilər.
Həm də adi plastikdən hazırlanmış qablardan istifadə etməyin, çünki əriyə bilər. Mikrodalğalı sobalarda istifadənin mümkünlüyünə dair xüsusi işarəsi olan yalnız istiliyədavamlı plastik uyğun gəlir. Həmçinin nazik şüşədən hazırlanmış qabları sobaya qoymamaq daha yaxşıdır, çünki onlar partlaya bilər.
FIRINI NECƏ DÜZGÜN TƏMİZLƏMƏK OLAR
Mikrodalğalı soba seçərkən, onun örtüyünə diqqət yetirdiyinizə əmin olun, çünki o, sobanın nə qədər yaxşı təmizlənə biləcəyini böyük ölçüdə müəyyən edəcəkdir. Məsələn, istiliyədavamlı emayedən hazırlanmış hamar divarları olan mikrodalğalı sobanı təmizləmək asandır. Bununla belə, yağın yığıla biləcəyi kiçik çatlar və cızıqlar yarada bilər. Seramik örtük zədələnməyə daha davamlıdır və qida qalıqları ona yapışmır. Paslanmayan polad yüksək temperaturlara davam edə bilər və təmizlənməsi çox asandır (abraziv tozlarla belə). Antibakterial örtük bakteriyaların böyüməsinin qarşısını alır, Teflon örtük isə qidaların yanmasının qarşısını alır. Təmizləmək asandır, lakin sərt fırçalardan istifadə etməyin. Təmizləmək asandır, lakin sərt paltarlara və zədələrə davamlıdır.
Mikrodalğalı sobanı hər dəfə bişdikdən sonra təmizləmək məsləhətdir. Yemək örtülmüş olsa belə, daxili səthi nəm bir parça ilə silmək lazımdır.
Şüşə dönər masa əl ilə ilıq sabunlu suda və ya qabyuyan maşında xüsusi mikrodalğalı təmizləyici ilə yuyula bilər. Yuyulmuş masa qurudulur və yalnız bundan sonra yerinə qoyulur.
Hər hansı örtükləri təmizləyərkən aşındırıcı və ya zəhərli maddələr olan yuyucu vasitələrdən istifadə etmək tövsiyə edilmir.
Sobanın xaricindəki kirləri nəm sabunlu süngərlə təmizləyə bilərsiniz, bundan sonra səthi nəm bir parça ilə silmək lazımdır. Qapını və toxunma panelini təmizləmək üçün nəm parça və ya salfetdən istifadə edin.
Qapı və gövdə (qapı izolyasiyası) arasındakı contada qırıntıların, qida qalıqlarının və ya yağın yığılmasına icazə verməyin, çünki bu, möhürün sıradan çıxmasına səbəb ola bilər.
Qurudulmuş yemək qalıqlarını və yuyulması çətin olan yağ ləkələrini təmizləmək üçün sobaya bir stəkan su qoyun və beş dəqiqə qaynadın. Yaranan buxar kameranı asanlıqla təmizləməyə kömək edəcəkdir.
Təmizləmə zamanı ventilyasiya dəliklərinə, eləcə də maqnetronu örtən kartona toxunmamağa çalışın.
Fırındakı xoşagəlməz qoxuları aradan qaldırmaq üçün içində bir dilim limon olan bir stəkan suyu qaynatmaq lazımdır.
FAYDALI MƏSLƏHƏTLƏR VƏ EHTİYAT TƏDBİRLƏRİ
Boş mikrodalğalı sobanı işlətmək tövsiyə edilmir, çünki o, zədələnə bilər. Eyni səbəbdən çəkisi 200 q-dan az olan məhsulu sobaya qoymamalısınız. Bir sendviç və ya yeməklərin kiçik hissəsini yenidən qızdırmaq lazımdırsa, onunla birlikdə sobaya bir stəkan su qoymalısınız. Əgər sobanızın həcmi 24 litrdən azdırsa, onda çəkisi 4 kq-dan çox olan yeməkləri orada yerləşdirmək tövsiyə edilmir.
Mikrodalğalı sobanın qapısı hər zaman bağlı saxlanmalıdır, havalandırma tələb etmir. Qapının gövdəyə möhkəm oturduğundan əmin olun. Depressurizasiyadan çəkinin.
Yeməyi təlimatlarda tələb olunandan artıq bişirməməlisiniz. Ən pis halda bu, yanğına səbəb ola bilər.
Soba boş bankaları və ya qabları qurutmaq, qabıqlarında yumurta bişirmək və ya möhkəm bağlanmış qablarda yeməkləri qızdırmaq üçün istifadə edilməməlidir. Bişirməzdən əvvəl kolbasaların qabığını deşmək, kartofun, almanın qabıqlarını deşmək və yumurtanın sarısını deşmək lazımdır. Əks təqdirdə, onlar sadəcə “partlayacaqlar”, bundan sonra sobanız olduqca pis görünəcək.
Mikrodalğalı soba ilk yeməkləri hazırlamaq üçün uyğun deyil. Birincisi, sobadan istifadə etməkdən daha az vaxt tələb etmir. İkincisi, çox miqdarda maye kamerada əlavə rütubət yaradır ki, bu da sobanın sonrakı işinə mənfi təsir göstərir.
Bu qaydalara əməl etməklə siz mikrodalğalı sobanızın ömrünü uzada bilərsiniz. Sadə qaydalara riayət etmək çox vaxt aparmayacaq. Bunun müqabilində uzun illər qüsursuz performans alacaqsınız.