Qrip mövsümünün yaxınlaşması ilə bir çoxumuz immunitet sistemimizi ən yüksək vəziyyətdə saxlaya biləcək şeylərə baxırıq. Onun ən yaxşı şəkildə işləməsini təmin etmək üçün daimi vitamin, mineral və antioksidant ehtiyatı tələb olunsa da, sağlam qidalar və ya əlavələr hər şey deyil. İmmunitet sistemimizə yalnız bir xüsusi qida deyil, bir sıra müxtəlif amillər təsir edir. Kifayət qədər yuxu almaq və müntəzəm məşq etmək, eləcə də balanslaşdırılmış pəhriz yemək orqanizmi infeksiya və xəstəliklərlə mübarizədə dəstəkləmək üçün açardır.
İmmunitet sistemi bədənin infeksiyalara, xəstəliklərə və xəstəliklərə qarşı əsas müdafiəsidir. Sağlamlığımızı təhdid edə biləcək bakteriyalar, viruslar və toksinlərə qarşı orqanizmin müdafiəsini əlaqələndirən geniş hüceyrələr, toxumalar və orqanlar şəbəkəsini ehtiva edir. İmmunitet sistemimizin əsas komponentlərindən biri qan axını və limfa sistemini nəzarətdə saxlayan milyonlarla qoruyucu ağ qan hüceyrəsidir və daim şübhəli xəstəliyin əlamətlərini axtarır. Müəyyən edildikdən sonra immunitet sistemimiz infeksiya ilə mübarizə aparmaq üçün cavab verir və onu növbəti dəfə xatırlayır.
Yediyimiz şeylər bədəni qoruyucu reaksiya yaratmaq və oksidləşdirici stresə qarşı mübarizə aparmaq üçün lazım olan qidalarla təmin etməklə immunitet sistemini dəstəkləyə bilər, o cümlədən antioksidantlar, fitonutrientlər, vitaminlər, minerallar və lif. Aşağıdakı siyahıdan geniş çeşiddə rəngli bütün qidalar, meyvələr və tərəvəzləri daxil etməyə çalışın; nə qədər çox müxtəliflik bir o qədər yaxşıdır.
Klementin və vanil sıyığı ilə sitrus salsasından tutmuş yavaş bişirilən toyuq şorbasına qədər immuniteti gücləndirən 10 ən yaxşı reseptimizi sınayın .
İmmuniteti dəstəkləyən ən yaxşı qidalar:
- Qan portağalları
- yunan qatığı
- Nar
- Braziliya qoz-fındıqları
- Vəhşi qızılbalıq
- Brokoli
- Yaşıl çay
- Zəncəfil
- Şalgam
- Tünd şokolad
- Kivi
- Oregano
1. Qan portağalları
Təvazökar portağal digər, dəbdə olan “superfoodlar” kimi başlıqları tutmaya bilər, lakin qan portağalları sitrus ailəsinin əsl super ulduzlarıdır. Onlar eyni miqdarda C vitamini ilə adi portağaldan beş dəfə antioksidant aktivliyə malikdirlər. Tədqiqatlar göstərir ki, yeddi gün ərzində gündəlik bir stəkan qan portağal suyu iltihabı azaltmağa və qanda antioksidan səviyyəsini yüksəltməyə kömək edə bilər .
2. Yunan qatığı
Yunan yoqurtu probiyotikləri ehtiva edir və adi qatıqdan daha çox proteinlə doludur. Nəşr edilmiş bir meta-analiz, hər gün probiotik qəbul edən insanların probiotiklərlə zəngin qida qəbul etməyənlərə nisbətən soyuqdəymə riskinin daha az olduğunu aşkar etdi.
3. Nar
Narın tərkibində öskürək və soyuqdəyməni müalicə etməyə və qarşısını almağa kömək edən polifenollar var. Tədqiqatlar göstərdi ki, nar suyunda olanlar kimi konsentratlaşdırılmış miqdarda polifenol antioksidantları soyuqdəymə müddətini 40 faizə qədər azalda bilər .
4. Braziliya qozu
Braziliya qoz-fındıqlarında oksidləşdirici stresdən qorunmaq üçün vacib bir mineral olan selenium var . Seleniumun bədənin virus infeksiyaları ilə mübarizə aparmasına kömək etdiyi də göstərilmişdir, belə ki, hər gün yemək və ya qəlyanaltı kimi bir neçə Braziliya qoz-fındığı da daxil olmaqla, immunitet sisteminin güclü qalmaq üçün kifayət qədər selenium olmasını təmin edə bilər.
5. Yabanı qızılbalıq
Vəhşi qızılbalıq ümumi soyuqdəymə əlamətlərini azaltmağa kömək etdiyi sübut edilmiş bir qida maddəsi olan sinklə doludur. O, həmçinin iltihabı azaltmağa, viral infeksiyaların qarşısını almağa və immun hüceyrələrin fəaliyyətini gücləndirməyə kömək edən omeqa-3 yağ turşularında yüksəkdir .
6. Brokoli
Kaliforniya Universitetində aparılan araşdırmalar, soyuqdəymənin qarşısını almağa çalışırsınızsa, brokolinin diyetinizə əla əlavə ola biləcəyini bildirdi. Brokoli və digər xaçpərəst tərəvəzlərin toxunulmazlığı artırmağa kömək etdiyi sübut edilmişdir, çünki tərəvəzdə antioksidan genləri və xüsusi immun hüceyrələrində fermentləri işə salan bir bitki kimyəvi maddəsi olan sulforafan . Bununla da xəstəlik riskini azaltmaq üçün sərbəst radikallarla mübarizə aparırlar.
7. Yaşıl çay
Yaşıl çay tez-tez yaxşı səbəbdən super sağlam qidalar siyahısına daxil edilir. Tərkibində immuniteti gücləndirən antioksidant olan flavonoidlər var və iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir. Bir araşdırmaya görə, yaşıl çayda çox yayılmış olan antioksidant katexin güclü antibakterial və antiviraldır və soyuqdəyməyə səbəb olan bakteriyaları və qrip virusunu öldürə bilər.
8. Zəncəfil
Ümumi soyuqluğun müalicəsinə gəldikdə, zəncəfil rahatlama üçün ən yaxşı qidalardan biridir. International Journal of Preventative Medicine jurnalında dərc edilən bir araşdırmada tədqiqatçılar zəncəfilin güclü antiinflamatuar xüsusiyyətlərinin kökün soyuqdəymə və ya qriplə mübarizə aparan güclərində əsas rol oynadığını aşkar etdilər.
9. Sarımsağı
Şalotun tərkibində bəzi gündəlik soğanlardan altı dəfə çox polifenol var. Bu quercetin tərkibinə bağlıdır. Quercetin bədənə xəstəliklə əlaqəli olan sərbəst radikal zərərlə mübarizədə mühüm rol oynayır.
10. Tünd şokolad
Tünd şokoladda immunitet sistemini dəstəkləmək üçün vacib mineral olan maqnezium var. Maqnezium lenfositlərin patogenlərə bağlanmasına kömək edir ki, onlar bədəndən çıxarılsın. Ən çox maqnezium və immuniteti gücləndirən faydaları əldə etmək üçün çox tünd şokolad (%80 kakao və daha çox) seçdiyinizə əmin olun.
11. Kivi
Portağaldan iki dəfə çox C vitamini ehtiva edən və lutein və zeaksantin kimi antioksidanlarla zəngin olan kivi, dünyanın ən qidalı meyvələrindən birini dişləmək üçün dişləyir! C vitamini və lifdən, karotenlərə və polifenollara qədər müxtəlif birləşmələrin immunitet funksiyasına faydalı olduğu sübut edilmişdir və bunların hamısı kividə də olur.
12. Oregano
Bir çox otlar və ədviyyatlar antimikrobiyal və immuniteti gücləndirən xüsusiyyətləri ilə tanınır. Oregano belə bir bitkidir ki, yeməklərinizə daxil etməyə dəyər. Tərkibində antimikrobiyal, antiviral və antifungal xüsusiyyətləri ilə tanınan və bakterial infeksiyaların müalicəsində faydalı ola biləcək efir yağları var.
Nəticə…
Yediyimiz şeylər immunitet sistemimizə təsir edə bilər, bəzi qidalar xəstəlik riskini azaltmaqla və ya xəstələndiyimiz təqdirdə sağalma müddətini azaldır. Həmişə olduğu kimi, əsas məqsəd mümkün qədər təzə, bütöv qidaları seçmək və müxtəlif rəngli (və dadlı) yeməklər yeməkdir. Daha az ultra emal olunmuş qidaları daxil etməklə siz xəstəlik riskini azalda və sağlam immun funksiyasını inkişaf etdirə bilərsiniz.