K2 vitamini və onun sağlamlıq faydaları haqqında nə bilmək lazımdır
K2 vitamini qan laxtalanmasına, ürək sağlamlığına və sümük sağlamlığına təsirləri ilə tanınır
K vitamini haqqında eşitmisiniz . Qanın laxtalanmasında, sümük sağlamlığında və ürək sağlamlığında böyük rol oynayır.
Bilmədiyiniz odur ki, K vitamini əslində vitaminlər sinfinə verilən addır. Ümumiyyətlə K vitamini kimi düşündüyümüz şeylərə K1 vitamini (filloquinon da deyilir), həmçinin K2 vitamini (menaquinone) daxildir. Bədəninizdə fərqli şəkildə işləyirlər və müxtəlif qida mənbələrindən gəlirlər.
Vitamin K1 yarpaqlı göyərti və qaragilə kimi bitki mənbələrindən gəlir. K2 vitamini daha çox heyvan mənşəli məhsullarda, fermentləşdirilmiş qidalarda və bəzi pendir növlərində olur. Bədəninizdə K1 vitaminindən daha uzun müddət qalır və indi ortaya çıxmağa başlayan bəzi ciddi sağlamlıq faydaları üçün potensiala malikdir.
“Düşünürəm ki, biz həmişə K2 vitamininin olduğunu bilirik, sadəcə olaraq, onun bədəndə nə qədər işlədiyinə görə heç vaxt kifayət qədər kredit verdiyimizi düşünmürəm” dedi qeydiyyatdan keçmiş diyetisyen Julia Zumpano, RD, LD.
Zumpano bizə K2 vitamininin sağlamlıq faydalarını və ondan daha çoxunu pəhrizinizdə necə əldə edə biləcəyinizi anlamağa kömək edir.
K2 vitamini nədir?
K vitaminini sağlamlığınızda oxşar rol oynayan vitaminlər toplusu kimi düşünün. Bu sinif K1 vitamini, həmçinin K2 vitamini və K2 vitamininin MK-4-dən MK-13 kimi tanınan 10 alt növündən ibarətdir.
Zumpano deyir: “Vitamin K vitaminlər sinfidir, sitrus meyvələri də meyvələr sinfidir”. “Portağal, qreypfrut, əhəng və limonu düşünün. Onlar müxtəlif ağaclarda böyüyə bilər və fərqli dadlara sahib ola bilərlər, lakin günün sonunda hamısı sitrus meyvələridir. Bir çox ortaq xüsusiyyətləri paylaşdıqları üçün onların bir araya toplanması məntiqlidir”.
Eyni şey K vitamininə də aiddir. K vitaminləri yağda həll olunur , yəni piylərdə və yağlarda həll olunur. Və qan laxtalanması, sümük sağlamlığı və ürək sağlamlığında mühüm rol oynayırlar.
K vitamini bu baxımdan unikal deyil. Bir çox vitamin bir hərflə adlandırılır, lakin müxtəlif alt tiplərə malikdir. Məsələn, B vitaminləri səkkiz alt növə bölünür.
K2 vitamininin faydaları nələrdir?
Zumpano deyir ki, K2 vitamininin maraqlı tərəfi onun orqanizm tərəfindən K1 vitaminindən daha yavaş udulmasıdır. K1 vitamini tez bir zamanda qanınızdan süzülürsə – çox vaxt bir neçə saat ərzində K2 vitamini daha uzun müddət qalıcı ola bilər. Bu o deməkdir ki, bədəninizdə daha uzun müddət qalır – hətta bir neçə gün – və yaxşı işini görmək üçün daha çox vaxt var.
“K1 vitamininin udulması strukturuna görə olduqca aşağıdır. Bu, daha qısa zəncirdir, ona görə də qaraciyərinizdən daha tez süzülür,” Zumpano izah edir. “Fikir odur ki, K2 vitamini bədəninizə daha çox təsir etmək potensialına malikdir, çünki o, daha uzun bir zəncirdir, buna görə də vücudunuz onu udmaq və həzm etmək üçün daha yavaş olur.”
K1 vitamini ilə K2 vitamini arasındakı fərqlər haqqında hələ də başa düşülməli çox şey var və araşdırmalar davam edir. Zumpano, K vitaminləri və xüsusilə K2 vitamini haqqında bildiklərimizi təfərrüatlandırır, o cümlədən onun ən mühüm faydalarından bəziləri.
Qanın laxtalanmasına kömək edir
K vitaminlərinin əsas funksiyalarından biri qanınızın laxtalanmasına şərait yaratmaqdır. Əslində, K vitamininin tərkibindəki “K” almanca “koaqulyasiya” sözünə istinad edir ki, bu da “laxtalanma” və ya qanın laxtalanması (və ya qalınlaşması) qabiliyyətinə çevrilir.
Qan laxtalanması pis bir şey kimi səslənə bilər – və ola bilər. Axı, qan laxtaları beyninizə keçə bilər və vuruşa səbəb ola bilər. Damarlarınızdakı laxtalar isə infarktlara səbəb olur.
Ancaq qanınızdakı müəyyən miqdarda laxtalanma qabiliyyəti sağlamlığınız üçün vacibdir. Qanınızın laxtalanma qabiliyyəti sizi zədədən sonra qanaxmadan saxlayan şeydir. Çox nazik qan sizi daha asan qançır edə bilər və hətta sizi təhlükəli daxili qanaxma riski altında qoya bilər.
K vitamini qanınızın çox qalın və çox nazik olmamasına kömək edə bilər. Goldilocks’un sözləri ilə desək, qanınızı düzgün saxlayır .
Bu nöqtədə, tədqiqatçılar hələ də K1 vitamini və ya K2 vitamininin laxtalanma üçün eyni dərəcədə məsul olub olmadığını və ya qanın laxtalanmasına gəldikdə birinin digərindən daha təsirli olub olmadığını müəyyən edə bilməyiblər.
Sağlam sümüklər əmələ gətirir
Güclü və sağlam sümüklər haqqında düşündüyünüz zaman, sınıqların və osteoporozun qarşısını almaq üçün kalsiumun əsas qida maddəsi olduğunu düşünmək istəyi yarana bilər .
Düzdür, kalsium sümük sağlamlığının vacib hissəsidir. Lakin araşdırmalar göstərir ki, kalsium tək başına hərəkət etmir .
Zumpano qeyd edir ki, “K vitamininin aşağı səviyyədə olması daha yüksək sümük qırıqları riski ilə əlaqələndirilir”. “Biz həmişə sümük sağlamlığı üçün kalsiuma çox diqqət yetirmişik. Amma əslində D vitamini , K vitamini və kalsium hamısı birlikdə işləyir”.
K vitamini sümüklərin qurulması üçün kalsiuma bağlanan osteokalsin adlı bir proteini aktivləşdirməyə kömək edir. Bu, K vitaminini sümük sağlamlığının vacib komponenti edir.
Bəzi erkən tədqiqatlar göstərir ki, K2 vitamini əlavələri osteoporozlu insanlarda qırıqları azalda və sümük keyfiyyətini yaxşılaşdıra bilər.
Yaponiyada və Asiyanın digər bölgələrində bir növ vitamin K2 (MK-4) osteoporozun müalicəsi üçün istifadə olunur.
Ürək sağlamlığını yaxşılaşdırır
Qanın laxtalanmasına və möhkəm sümüklərə müsbət təsirindən əlavə, K vitamini ürəyinizi sağlam saxlamağa kömək edir. Bu, qan damarlarınızdan kalsiumu təmizləmək üçün hərəkət etdiyinə görədir.
Bədəninizdə kalsium yığıldıqda, bu, toxumalarınızın, orqanlarınızın və qan damarlarınızın sərtləşməsinə (və ya kalsiumlaşmasına ) səbəb ola bilər. Damarlarınızda kalsium çöküntüləri yüksək qan təzyiqinə , böyrək xəstəliklərinə və s.
Zumpano izah edir: “K vitamininin kalsiumun damarlarınızda yığılmasının qarşısını alan bir proteini aktivləşdirməyə kömək etdiyi göstərilmişdir”. “Kalsium yataqları lövhənin inkişafına kömək edir, buna görə K vitamini ürək sağlamlığınız üçün çox faydalıdır.”
Bəzi erkən tədqiqatlar göstərdi ki, K2 vitamini kalsiumu təmizləməkdə K1 vitamini ilə müqayisədə daha təsirli ola bilər.
Bir araşdırma, pəhrizində gündə ən azı 32 mikroqram K2 vitamini qəbul edən insanların sərtləşmiş damarlarla əlaqəli ürək xəstəliyindən ölmə ehtimalının 50% daha az olduğunu göstərdi . Bu araşdırmada insanlar heç bir K1 vitamini istehlak etmədilər.
Digər tədqiqatlar göstərdi ki, K2 vitamini ilə zəngin qidaları (lakin K1 vitamini deyil ) qəbul edən qadınlar və doğuş zamanı qadın təyin olunan insanlar (lakin K1 vitamini deyil) infarkt və insult kimi ürək-damar hadisələri ilə daha az qarşılaşırlar . Onların gündə istehlak etdikləri hər 10 mikroqram K2 vitamini üçün ürək xəstəliyi riski 9% azalıb.
Avropa Qida Təhlükəsizliyi Təşkilatı K vitamini ilə bağlı sağlamlıq iddiasını təsdiqləyərək, “K vitamininin pəhrizlə qəbulu ilə normal sümüklərin saxlanması arasında səbəb-nəticə əlaqəsi qurulduğunu” qeyd etdi.
K2 vitamini ilə doymaq
Asiya və Avropanın bəzi qitələrində qida təhlükəsizliyi təşkilatları K vitamininin bəzi sağlamlıq faydalarını rəsmi olaraq qəbul etsə də, ABŞ Qida və Dərman İdarəsi (FDA) K vitamini üçün sağlamlıq iddiasına icazə verməmişdir. FDA, K vitaminini sağlamlığa əhəmiyyətli bir töhfə olaraq dəstəklədi.
Ancaq pəhrizinizə daha çox K2 vitamini əlavə etmək istəyirsinizsə, bilin ki, K vitamini ilə zəngin qidaların əsas mənbələrindən bəziləri adətən sağlam pəhrizin bir hissəsi kimi gördüyümüz qidalar deyil. K1 vitamini yarpaqlı göyərtilərdə və digər “sağlam qidalarda” bol olduğu halda , K2 vitamini ürək-sağlam pəhrizin bir hissəsi kimi adətən tövsiyə edilməyən bir çox qidada olur.
Zumpano qeyd edir: “K2 vitamini təbii bitki mənşəli qida mənbələrindən fərqli olaraq çox vaxt heyvan mənşəli məhsullarda və fermentləşdirilmiş qidalarda olur. “Ancaq bu çətin və sürətli bir qayda deyil. Bəzi qidalar var ki, həm təbii olaraq sağlamdır, həm də K2 vitamini ilə zəngindir”.
K2 vitamini ən yüksək olan qidalardan bəziləri bunlardır:
- Nattō (mayalanmış soya).
- Gouda pendiri.
- Göy Pendir.
- Yumurta sarısı.
Qan durulaşdırıcı dərman qəbul edən insanlar vitamin K1 və ya K2 vitamini qəbulunu artırmazdan əvvəl həkimləri ilə danışmalıdırlar .
Bundan əlavə, bəzi tədqiqatlar K2 vitamini əlavələrinin bəzi insanlar üçün faydalı ola biləcəyini göstərir . K1 vitamini təbii formada yeyildikdə vücudunuz üçün ən faydalıdır. Zumpano deyir ki, bunun səbəbi onun daha qısa udma müddətidir.
Bununla belə, K2 vitamini təsirli bir əlavə ola bilər, çünki o, vücudunuz tərəfindən tez istifadə olunmur. Bu o deməkdir ki, əlavələr sisteminizdən sadəcə tullantı kimi keçmək əvəzinə işləmək şansı əldə edə bilər.
K2 vitamini haqqında hələ çox şey öyrənilməli olsa da, bu günə qədər olan əlamətlər bədənimiz üçün kifayət qədər istifadə edilməmiş və qiymətləndirilməmiş bir güc mərkəzinə işarə edir.
Zumpano deyir: “Biz K2 vitamini və onun potensialı haqqında hər zaman daha çox şey öyrəndiyimizi görmək həyəcanvericidir”. “Bu, həqiqətən daha çox diqqəti cəlb edəcək və daha çox öyrəndikcə bir çox insanın sağlamlığı üçün fərq yaradacaq bir şey kimi görünür.”