Reseptlər

Balıqları necə düzgün saxlamaq olar

Balıq saxlamağın öz çətinlikləri və nüansları var. Sadəcə olaraq, onu soyuducuya qoymaq və bir neçə gün saxlamaq heç bir nəticə verməyəcək: ən yaxşı halda dadını itirəcək və teksturasını dəyişəcək, ən pis halda qeyri-kafi soyuducuya və ya həddən artıq uzun saxlama səbəbindən xarab olacaq. Buna görə pəhriz üçün bu sağlam məhsulu necə düzgün hazırlamaq və prosesdə hansı addımları atlamamaq lazım olduğunu bilmək vacibdir . 

Təravət, dad və faydalı keyfiyyətləri itirməmək üçün çayların və dənizlərin hədiyyələrini ən yaxşı şəkildə necə saxlamağı sizə xəbər verəcəyik.

Qeyd etmək lazımdır ki, üsul və müddət məhsulun əvvəllər keçdiyi emaldan təsirlənir – ən yaxşı nəticə üçün təzə, bişmiş, duzlu və ya sadəcə əridilmiş balıq fərqli şəkildə saxlanmalıdır.

Soyuducuda

Təzə balıq ən çox problem yarada bilər. Ən yaxşısı onu eyni gündə istifadə etməkdir, lakin bişirməyi təxirə salmaq qərarına gəlsəniz, məhsulun vaxtından əvvəl xarab olmadığına əmin olun.

Məsləhət

Balıqları qida kağızına sarın. Bu, yalnız onu artıq nəmdən yaxşı qoruyacaq, həm də xarakterik qoxunun soyuducuya yayılmasının qarşısını alacaqdır. Karkas və ya parçaları bir süzgəcə yerləşdirə və altına bir qab qoya bilərsiniz.

Bütün bağırsaqları kəsilmiş karkas ən uzun müddət davam edir. Bu, düzgün hazırlıqla iki günə qədər soyuqda qala bilər. İçalatları çıxarmaq lazımdır, çünki bakteriyalar ilk növbədə daxili orqanlarda inkişaf etməyə başlayır və çürümə prosesi başlayır. Karkas dərhal bağırsaqdan çıxarılmasa, bir neçə saat ərzində xarab ola bilər.

Buna görə də, bir mağazada və ya bazarda balıq almısınızsa, dərhal bağırsağı çıxarmağı xahiş edin. Ancaq tərəzi çıxarmamaq məsləhətdir – onlar məhsulu bakteriyaların nüfuzundan qoruyurlar.

Əhəmiyyətli

Tərkib olaraq bütöv bir karkası deyil, fileto seçmisinizsə, o zaman unutmayın ki, hətta soyudulmuş halda da 24 saatdan çox olmayaraq saxlanıla bilər.

DA OXUməqalə

Balığı necə seçmək olar / Canlı, soyudulmuş, dondurulmuş

Balıqları soyuducuda saxlamaq üçün necə hazırlamaq olar:

  • Karkası yaxşı yuyun, bu, kirdən və bakteriyalardan təmizlənməyə kömək edəcək;
  • istənməyən mikroorqanizmlərin inkişafının əlavə mənbəyinə çevrilə biləcək nəmi çıxarmaq üçün kağız dəsmallarla hərtərəfli silin;
  • quru möhürlənmiş çantaya yığın, bütün havanı buraxmağa çalışın. İdeal olaraq, vakuum möhürləyici istifadə edin.

Məsləhət

Buzdan istifadə edin. Əvvəlcədən əzilmişləri almaq rahatdır, lakin bu mümkün deyilsə, dondurucudan adi kublar kömək edəcəkdir. Balıqları buz torbasına qoyun və maksimum təravəti təmin etmək üçün başqa bir çanta ilə örtün.

Optimal saxlama temperaturu 0 ilə 2 dərəcə arasındadır. Soyuducunuz temperatur parametrlərini dəstəkləmirsə, sizə istiqamət vermək üçün cihazın arxasındakı işarələrdən istifadə edə bilərsiniz.

Yeri gəlmişkən

Bir neçə tikə qara çörəyi piştaxtalara qoysanız, soyuducudakı xoşagəlməz qoxudan xilas ola bilərsiniz.

Dondurucuda

Evdə dondurma yalnız bütün məhsulu bir anda istifadə etmək mümkün olmadıqda son çarə kimi istifadə edilməlidir. Ev dondurucularının gücü peşəkar avadanlıqların gücündən çox azdır və onu mağazaya göndərməzdən əvvəl onlar kimi səmərəli və tez dondurmaq mümkün olmayacaq.

Dondurucudan istifadə etmək qərarına gəlsəniz, əvvəlcə balıq hazırlanmalıdır. Addımlar soyuducuda saxlamağa hazırlaşmağa bənzəyir:

  • tərəzi çıxardığınızdan əmin olun;
  • bütün daxili orqanları çıxarın;
  • yuyun və qurudun;
  • reseptdən aşağıdakı kimi kəsin: bütün karkası dondurmaq, bir qayda olaraq, məntiqli deyil.

Məsləhət

Çox vaxt kəsilmiş hissələri bir qabda əvvəlcədən dondurmaq tövsiyə olunur – bu şəkildə onlar mütləq bir buz parçasına yapışmayacaqlar. Bundan sonra onu rahat paketlərə qoyun. Möhürlənmiş torbalara üstünlük verin, dondurulmuş balıq onlarda xarab olmayacaq və ən uzun müddət quruluşunu və dadını itirməyəcək. Dondurucuda temperatur mənfi 18 dərəcədən çox olmamalıdır və dondurulmuş qidalar səkkiz aya qədər saxlanıla bilər.

Dondurma və sonrakı saxlama

Soyuducuda və ya otaq temperaturunda əritmək yaxşıdır: su banyosu və ya mikrodalğalı soba məhsulun strukturunu məhv edəcək və onu qırıq və dadsız edəcəkdir. Dondurucunu əvvəlcədən, nəzərdə tutulan yeməkdən altı-səkkiz saat əvvəl almağı məsləhət görürük. Bununla belə, bəzi yeməklərə, məsələn, şorba və ya güveçlərə tam əriməmiş balıq əlavə edə bilərsiniz.

Dondurulduqdan sonra məhsul 24 saat ərzində hazırlanmalıdır. Balıqları yenidən dondurmaq olmaz.

Hazır yeməklərin saxlanması

Artıq hazırlanmış bir qab ilə daha az çətinlik var: bütün nəmi çıxarmaq və ya ciddi şəkildə müəyyən edilmiş temperaturu saxlamaq lazım deyil. Məhsulu sadəcə bir qida qabına və ya möhürlənmiş çantaya qoyun. Pişirmə üsulundan asılı olaraq, bu cür hazırlıqlar üç günə qədər soyuqda yata bilər.

Balıqları bişməzdən əvvəl marinadlasanız, marinadda olan şəkər və sirkə saxlama müddətini uzadar. Konfit üsulu ilə hazırlanmış yeməyi bir neçə gün soyuducuda – yəni aşağı temperaturda çox miqdarda yağda bişirmək təhlükəsizdir . 

Amma ertəsi gün qaynadılmış və ya qızardılmış balıq yemək daha yaxşıdır. Yüngül duzlu versiya da üç günə qədər təhlükəsiz şəkildə soyudula bilər.

Nə etmək olar?

Kıyılmış ət, kotlet və ya küftə hazırlayın və bu evdə hazırlanmış yarımfabrikatları dondurun. Bəzən istilik müalicəsinə məruz qalmış hazır yeməklər də 

dondurulur . Bunu konteynerlərdə etmək ən əlverişlidir.

Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir