Elektrikli qril ev mətbəxində yaxşı köməkçi ola bilər və yeməklərin əriməsi və hətta çörək bişirmək də daxil olmaqla bir çox gündəlik işləri öz üzərinə götürə bilər. O, həmçinin biftek bişirmək üçün bütün texnika və alətlər arsenalını əvəz edə bilər və əksər hallarda daha yaxşı nəticələr əldə etmək üçün tələb olunan vaxtı və səyi əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilər.
Biftek üçün hansı qril daha yaxşıdır?
Yaxşı xəbər budur ki, ətlə işləmək üçün xüsusi olaraq hazırlanmış ızgaralar var. Məsələn, Tefal Optigrill xəttinin bütün “ağıllı” modelləri bifteklərin qalınlığını təyin edə, öz seçimlərinizdən asılı olaraq müstəqil olaraq qızartma vaxtını seçə bilər (xüsusi hazırlıq göstəricisi hər dəqiqə qızartma dərəcəsini nümayiş etdirəcək) və hətta parlaqlığını daha da artıra bilər. qabığı. Texniki nöqteyi-nəzərdən, bu gün qızartma qabı, soba və ya hər hansı digər avadanlıq olmadan etmək üçün ən asan yoldur və əlavə olaraq, belə qurğular hətta 1 sm-dən çox nazik bifteklərin öhdəsindən gələ bilər.Onlar tez-tez supermarketlərdə satılır. vakuum – kifayət qədər layiqli. Ət kimi, onun kiçik qalınlığı ənənəvi bişirmə üsulu ilə aşpazdan müəyyən bacarıq tələb edə bilər. Bu mərhələdə elektronikaya sözün həqiqi mənasında etibar edə bilərsiniz: yüksək ehtimalla, ilk bir neçə cəhddə özünüz üçün ən uğurlu qızartma variantını seçəcəksiniz və bütün biftek bişirmə dövrünə 10-15 dəqiqədən çox vaxt sərf etməyəcəksiniz. .
Əsas qovurma növləri dəsti olan klassik qapalı modellər üçün, avtomatik rejimlər sizə uyğun gəlmədiyi təqdirdə, lazım olduqda, orta-aşağı və digər aralıq hazırlıq seçimləri üçün bişirmə vaxtını tənzimləmək üçün əlavə olaraq temperatur zondu almaq mantiqidir. və siz “düzgün” ortaya nail olmaq istəyirsiniz.
Ancaq açıq və qapalı rejimlərdə işləyən birləşdirilmiş qrillərdən daha yaradıcı istifadə edilə bilər: ızgaralarda tez qızardıldıqdan sonra bifteklər üst boşqabın yönəldilmiş istisində “bitir”, onları xüsusi bir çörək qabına köçürərək və yağ əlavə edə bilərsiniz. və dadı artırmaq üçün aromatik otlar.
Demək olar ki, hər bir model üçün sizə uyğun olan ən optimal və ya ən təsirli üsulu seçə bilərsiniz. Biz sizə ətin necə hazırlanacağını və onu mükəmməl vəziyyətə gətirməyin hansı üsullarını söyləyirik.
Haradan başlamaq lazımdır
Həmişə olduğu kimi, ətin hazırlanmasından başlayırıq. Əgər bütöv kəsilmiş mal əti varsa, onu qalınlığı 2-2,5 sm olan bifteklərə kəsin.Bir neçə hazır biftek varsa, eyni qalınlıqda 2 (maksimum 3) birləşdirin ki, hər partiya üçün qızartma müddəti eyni.
Qızartmadan 30-40 dəqiqə əvvəl əti soyuducudan çıxarın. Kəsmə taxtasına qoyun və yapışqan filmlə örtün. Otaq temperaturuna qədər qızdırılan ət daha sürətli və daha bərabər bişirilir.
Biftekləri bişirməzdən 10-15 dəqiqə əvvəl duz və istiot edin. Qaba duzdan istifadə edin, o, duzlu su kimi işləyir, əvvəlcə ətin liflərindən nəm çıxarır, sonra onun içinə əriyir və yenidən biftekə hopdurulur, zülalı parçalayır və ətin toxumasını yumşaldır.
Kərə yağı kubları (hər bir biftek üçün təxminən 10 qram), dadmaq üçün bir neçə diş sarımsaq və kəklikotu və ya digər ətirli otlar, həmçinin bir neçə vərəq yemək folqa və uzun zondlu ət termometrini hazırlayın (bu, yemək üçün faydalı ola bilər). bəzi yemək üsulları).
Gözəl qabıq üsulu
Məqsədiniz mükəmməl bir qabıqdırsa, bunun üçün ən yaxşı seçim əlavə qril tepsisi əlavəsi ilə təchiz edilmiş qrildir. Bu modeldən istifadə edərək, sobadan istifadə edərək əti hazır vəziyyətə gətirməyə imkan verən əvvəlcədən qızartma və ya qızartmadan sonra (müvafiq olaraq, əvvəlcədən qızartma və “ters qızartmaq”, ingiliscə ) üsulları tamamilə təkrarlaya bilərsiniz. bizim halımız, onsuz.
Birinci seçim üçün bifşteksləri intensiv qızartma funksiyasından (“Super qabıq”) istifadə edərək 2 dəqiqə qızartmaq olar, sanki tavada olduğu kimi, lakin yağlı sıçrayışlar və yanma olmadan və dərhal boşqaba köçürülür. Sonra qrili 5-7 dəqiqə bir qədər soyudun (bu zaman hər bifşteksin üzərinə bir parça kərə yağı, bir diş sarımsaq və bir budaq kəklikotu qoyun, bıçağın düz tərəfi ilə yüngülcə əzilir) və alt paneli dəyişdirin. çörək qabı ilə. Qrili 180 dərəcəyə qədər qızdırın, biftekləri nimçəyə qoyun və istədiyiniz bişmişlikdən asılı olaraq 5-7 dəqiqə bişirin (orta-aşağı və orta üçün 5-6, orta və tam bişmiş üçün 7 dəqiqə və ya daha çox), sonra qabı çıxarın. ət , hər biftek folqa ilə sarın və xidmət etməzdən əvvəl 7-9 dəqiqə “istirahət” üçün buraxın.
Demək olar ki, hər şey eynidir, lakin tərs qaydada, amerikalı aşpaz Ceyms Kenci Lopez-Altın metoduna görə “əks qızartmaq” üçün istifadə edilə bilər – bu, bir qədər uzun, lakin çox maraqlı bir prosesdir, mahiyyətcə kobud, lakin tamamilə quru tikiş texnikası adlanan iş analoqu.görünüşü. Bunun üçün əvvəlcə biftekləri kərə yağı, göyərti və sarımsaq ilə birlikdə 130°-yə qədər qızdırılmış qrildə bir çörək qabında 20-40 dəqiqə saxlamaq lazımdır – ətin qızartma dərəcəsi bişmə müddətindən asılı olacaq. Sonra, istədiyiniz bişmə dərəcəsini müəyyən etmək üçün bifşteksin ortasına daxil edilmiş temperatur zondu və bələdçi kimi aşağıdakı təxmini parametrlərdən istifadə edin: orta bişmişlik üçün 41°, orta-aşağı üçün 46°, orta-aşağı üçün 52° və 57° ° tam üçün. Ət istənilən temperatura çatan kimi, bifşteks ilə nimçə çıxarılmalı və boşqab ilə əvəz edilməlidir, sonra qrili yenidən qızdırın və intensiv qızartma funksiyasında eyni iki dəqiqə ərzində biftekləri qızıl qəhvəyi rəngə qədər qızardın. . Bitirdikdən sonra folqa ilə sarın və 5-7 dəqiqə buraxın.
Metod 4−3-2
Peşəkar aşpazlar ev mətbəxində 4−3-2 metodundan istifadə etməyi məsləhət görürlər, əgər əlinizdə yalnız tava varsa: ilk 4 dəqiqə ərzində hazırlanmış biftek (otaq temperaturuna qədər isidilir, duz və istiot səpilir) təzyiq altında bişirilir. hərəkət etmədən, digər tərəfdə şəkildəeyni Və sonra son 2 dəqiqə eyni tavada olduğu kimi “istirahət edir” və ya kərə yağı və göyərti əlavə edilərək folqa ilə bükülür. Bu üsul Yapon teppan prinsipi əsasında qurulmuş açıq qril üçün mükəmməldir.
Qızartma qabı kimi, yaxşı və vahid qabığı tez bir zamanda əldə etmək üçün onu qızartmadan əvvəl 220°-dən aşağı olmayan temperaturda qızdırmaq lazımdır (qovurma prosesində panelin temperaturu təxminən 190°-ə düşəcək, xüsusən də 2-4 bifteklər eyni vaxtda qızardılır). Orta nadir hallarda, qalınlığı 2-2,5 sm-dən çox olmayan bifteklərdən, həmçinin yaxşı bir ət pressindən istifadə edin.
Əl rejimində həm qapalı, həm də açıq işləyə bilən qrillər üçün 4−3-2 üsulu həm düz plança panelində, həm də klassik yivli qrildə istifadə edilə bilər (hər iki panel üçün 220−230° istilik temperaturu seçin).
Avtomatik proqramlardan istifadə edərkən, əksinə, belə bir qril, seçilmiş hazırlıq dərəcəsindən (cəmi 4 var) asılı olaraq ətin hazırlığını təyin edən daxili temperatur zondundan istifadə edir, bu da daha dəqiq müəyyən etməyə imkan verir. nəticənin keyfiyyəti. Qızartmanın sonunda qrili “istirahət ət” rejiminə keçirdikdən sonra ət də paneldən çıxarılmalı və 5-7 dəqiqə “dincəlməyə” buraxılmalıdır.