Nar payız mövsümündə yaranır və narın bir meyvə kimi faydaları sadalana bilməyəcək qədər çoxdur. Nar güc, güc və yenilməzlik rəmzlərindən biridir; sağlamlıq üçün vacib meyvədir. Nar və nar şirəsi xəstəliklərdən qoruyur və sağlamlığın möhkəmləndirilməsində mühüm rol oynayır. Nar şirəsinə yeməklərdə, salatlarda, kosmetika sənayesində, həmçinin səhiyyə sektorunda üstünlük verilir. Narın həm nar suyu şəklində, həm də meyvə kimi istehlak edilməsinə üstünlük verilir. Nar şirəsinin tərkibində çoxlu sayda fitokimyəvi maddələr var.
Nar suyunun faydalarından biri olan fitokimyəvi maddələr xərçəng, infeksiya və xroniki xəstəliklərdən qoruyur və xəstəliklərin müalicəsində köməkçi rol oynayır.
Narın tərkibində kalium, kalsium və dəmir mineralları var; A və C vitaminləri, K və B vitaminləri, həmçinin fol turşusu.
Müntəzəm olaraq nar yemək və nar şirəsi içmək bizə narın bəhrələrindən müntəzəm olaraq yararlanmağa imkan verir. Eyni zamanda nar və nar şirəsi antioksidantlarla zəngin meyvələrdir. Digər meyvələrlə müqayisədə antioksidant tərkibinə görə birinci yerdədir. Nar və nar şirəsindən istifadənin insan orqanizminə heç bir zərəri yoxdur. Ancaq bəzi xüsusi xəstəlikləri olan insanlar onlardan istifadə etməkdən çəkinməlidirlər. Bu xüsusi şərtlərə kimyaterapiya keçirən xəstələr, hamilə qadınlar, bağırsaq əməliyyatı keçirənlər və nəhayət qaz və şişkinlikdən əziyyət çəkənlər daxildir .
NAR ŞİRƏSİ NƏ FAYDALIDIR?
- Nar şirəsi bir meyvə kimi narın bütün üstünlüklərinə malikdir və tərkibində antioksidan komponentlər və fitokimyəvi maddələr olduğu üçün nar şirəsinin çox sağlam qida məhsulu olduğunu söyləmək olar.
- Nar suyunun tərkibində daha çox antioksidan komponentlər və fotokimyəvi elementlər olduğu üçün 1 stəkan nar suyu içməklə bir neçə narın tərkibindəki komponentlərdən faydalana bilərsiniz.
- Həzm sisteminin fəaliyyətini yaxşılaşdırmaq istəyənlər üçün nar şirəsindən çox, birbaşa meyvə şəklində nar istehlak etmək daha yaxşıdır.
- Nar şirəsi içərkən diqqət edilməli olan ən vacib şey lələsidir. Nar şirəsini sıxdıqda pulpa itir, pulpası itirildikdə isə nar suyunun tərkibində olan vitaminlər də yox olur.
- Digər meyvə şirələrində olduğu kimi, nar şirəsi də meyvəsi ilə müqayisədə daha yüksək glisemik indeksə malikdir. Glisemik indeksi yüksək olduğu üçün şəkərli diabet xəstələri narı nar suyu kimi deyil, meyvə kimi qəbul etməkdən faydalanırlar.
Yuxarıda qeyd olunanlardan da göründüyü kimi, nar suyunun faydası da narın faydası qədər böyükdür.
NAR YAĞI NƏ FAYDALIDIR?
Nar siropu və nar şirəsi salatlarda, souslarda, qəlyanaltılarda və yeməklərdə ləzzət vermək üçün istifadə edilir və çox üstünlük verilir.
Nar şirəsi və nar şərbəti səhiyyə sektorunda bizi bir çox xəstəliklərdən qorumaq üçün istifadə olunur, qida sənayesində üstünlük verilərək istifadə olunmaqla yanaşı, onlardan bəziləri;
- Nar şirəsi ürək-damar xəstəliklərinin yaranmasının qarşısını alır.
- Ağız boşluğunun və diş sağlamlığının qorunmasını təmin edir.
- Xərçəngdən qorunmaq kimi bir çox əhəmiyyətli xəstəliyə faydalı olan nar siropu mütəmadi olaraq istehlak edilməlidir.
- Xüsusilə nar siropu və ya nar suyu alarkən diqqət etməli olduğunuz ən vacib şey onun orqanik olmasıdır. Tərkibi harada istehsal olunduğu bilinməyən nar turşunu almamalısınız. Tərkibi bilinməyən nar siropu kimi satılan bir çox məhsulların tərkibində zərərli kimyəvi maddələr var. Buna görə də, etibar etdiyimiz və ya evdə üzvi şəkildə hazırladığımız, üstünlük verdiyimiz saf inqrediyentlərdən istifadə etmək həmişə daha sağlamdır.
NAR ŞƏRƏBİNİ NECƏ HAZIRLAMAQ olar?
İNQREDİENTLƏR:
- DAHA ÇOX ŞALALI
- DUZ
NAR JELİ NECƏ HAZIRLANIR:
- İlk növbədə nar jeli hazırlamaq üçün aldığımız bütün narları təmiz şəkildə yumalıyıq. Yuyunduqdan sonra onları bıçaqla ayırmaq lazımdır. Sonra nar toxumlarını qabığından ayırın. Taxılları ayırarkən, çirklənməmək üçün dərin və geniş bir boşqab bizə kömək edəcəkdir.
- Nar dənələri ayrıldıqdan sonra dadı dəyişməməsi üçün nar dənələrini pərdəsindən və ya qabığından ayırdığımız boşqabı yaxşıca təmizləməliyik.
- Təmizləmə prosesi başa çatdıqdan sonra, şirəçəkən və ya yemək prosessorundan istifadə edərək, vaxta qənaət etmək və işi asanlaşdırmaq üçün qabıqlardan ayırdığımız taxılları sıxaraq çıxara bilərik.
- Nar dənələrindən şirəsi çıxana qədər seçdiyimiz üsuldan istifadə etməyə davam edin. Sıxma prosesini tamamladıqdan sonra hər ehtimala qarşı nar suyunu süzgəcdən istifadə edərək süzün.
- Süzmə prosesi başa çatdıqdan sonra süzülmüş nar suyunu böyük bir qazana tökün və ən azı 3-4 saat qaynamaq üçün sobaya qoyun. Qaynama zamanı əmələ gələn köpüyü çıxartmağı unutmayın.
- Nar jeli hazırlamaq üçün qaynaddığımız nar şirəsi qalın və sıx bir konsistensiya almağa başlayanda hazırdır. Sönməzdən 5 dəqiqə əvvəl duz əlavə edilməlidir.
- Konsistensiya hazır olduqda istiliyi söndürün. Söndürdükdən sonra soyuyana qədər dincəlməyə buraxın.
- Qalanların sonunda onu saxlayacağınız butulkaya töküb soyuducuya qoyun.
NAR JELYİ HAZIRLAYANDA AŞAĞIDAKİ İPUCULARI NƏZƏRƏ VERMƏLİSİNİZ;
- Nar şirəsi hazırlayarkən duz əlavə etməyin səbəbi qıcqırmanın qarşısını almaqdır. Duz əlavə edilmədikdə, fermentasiya baş verəcəkdir.
- İstifadə olunan narlar turş olmalıdır.
- Nar şirəsi turşu olduğu üçün qaynama zamanı və ya ondan sonra dəmir və ya alüminium butulka və qablardan istifadə edilməməlidir. Dad baxımından onu polad tavada bişirmək daha yaxşıdır.
- Nar şirəsi hazırlayarkən narın tərkibində membranların və qabıqların olmamasına diqqət yetirmək lazımdır.
NAR QABIĞI NƏ FAYDALIDIR?
Nar qabığının və nar suyunun möcüzəvi xüsusiyyətləri kifayət qədər yüksəkdir. Nar qabığında narın qabığından əldə edilən bir çox fayda var. Narın faydaları təkcə nar suyunda və dənlərində deyil. Nar qabığı da çox vacibdir və sağlamlıq üçün çoxlu faydaları var. Amma bir qayda olaraq, çoxları nar qabığının faydalı olduğunu bilmir və narı dənələrindən ayırdıqdan sonra dərhal onu tullayır. Bununla belə, qabıq qabığın özündən heç də az vacib və funksional deyil. Nar qabığından müxtəlif reseptlər hazırlamaq olar.
Məsələn, nar qabığından çay dəmləmək, darçın və mixəkdən isə qabıqdan hazırlanan çayı şirinləşdirmək üçün istifadə etmək olar. Nar qabığı yemək xolesterol səviyyəsini tarazlaşdırmağa və həzmi yaxşılaşdırmağa kömək edir.
NAR TƏMƏMİ YAĞININ FAYDALARI NƏLƏR?
Antioksidant baxımından yüksək olan nar meyvəsi antioksidant ehtiva edən ən məşhur və ən çox seçilən meyvədir. Nar çəyirdəyi yağının tərkibində olan antioksidantlar dərimizi zərərli faktorlardan qoruyur və qocalmanı ləngidir. Narın çox hissəsi toxumdan ibarətdir, nar dənələri isə nar dənələrindən hazırlanır. Nar toxumu yağı qida, tibb və kosmetika sənayesində şöhrət və fayda qazanmışdır. Nar toxumu yağının tərkibində narın faydalı xüsusiyyətləri də var.
- Bu yağdan istifadə etməklə əzələ ağrılarını aradan qaldıra bilərsiniz.
- Qırışları aradan qaldırmağa kömək edir.
- Dərinin rəngini effektiv şəkildə bərabərləşdirir.
- Kəpək və baş dərisinin qaşınması kimi problemləri müalicə edir.
- Hamiləlikdən sonra bədəndə çatların azaldılması və ya sürətli çəki artımı və itkisi üçün təsirlidir.
NAR DƏYƏMİ YAĞINI NECƏ HAZIRLAMAQ lazımdır?
Ev şəraitində nar toxumu yağı hazırlamaq istəyənlər üçün sizə iki material kifayətdir. Bunlar nar dənələri və təbii zeytun yağıdır.
Nar toxumu çayı resepti
İlk növbədə sobadan istifadə edərək nar dənələrini qurutmaq lazımdır. Qurutma tamamlandıqdan sonra qurudulmuş toxumları toz halına gələnə qədər robotdan keçirin. Daha sonra 1 litr təbii zeytun yağına toz halında olan nar dənələrini əlavə edib qarışdırmağa başlamaq lazımdır. Bu qarışığı saxlayacağımız bir şüşəyə tökmək olar. Əsas odur ki, istifadə etməzdən əvvəl ən azı iki həftə otursun. Yuxusuzluq dövründə gündə 1 saat günəş altında saxlamağınız zərər vermir.
NAR DƏMƏYİ YAĞINDAN NECƏ İSTİFADƏ EDİLMƏK?
Nar çəyirdəyi yağı istifadə edərkən sadəcə pambıq kürəsindən istifadə edin. Pambığa bir neçə damcı sıxın və dəriyə yumşaq bir şəkildə çəkin. Tətbiq etdikdən sonra dərinizi barmaqlarınızla masaj etmək lazımdır ki, yağ gözünüzün altına və dodaqlarınıza düşməsin. Masajı bitirdikdən sonra 10-15 dəqiqə gözləmək və üzünüzü ilıq su ilə yumaq lazımdır. Nəhayət, sadəcə nəmləndirici tətbiq edin.
NAR GÜÇÜNÜN SƏĞƏMLİYİ NƏDİR?
Narın faydaları təkcə meyvələr və nar şirəsi ilə məhdudlaşmır.
Nar çiçəyi də çox faydalıdır, nar meyvələri və nar şirəsi. Nar meyvələrinin və nar şirəsinin
faydaları küçümsenmeyecek qədər böyükdür. Ona görə də nar şirəsi hər cəhətdən faydalı olduğu kimi, nar çiçəyinin də faydası heç də az deyil. Nar çiçəyi çayının faydalı olduğu bilinir və tez-tez sidik yollarının infeksiyaları və digər yoluxucu xəstəliklərin müalicəsində istifadə olunur. Üstəlik, nar çiçəklərinin və nar suyunun başqa bir faydası dərinin və saçın gözəlliyi, qanda şəkərin səviyyəsinin normallaşması və s.dir. Nar çiçəyi çayının problemlərin həllində müntəzəm olaraq istifadə edildiyində təsirli olduğunu görürük.
NAR ÇAYINI NECƏ QƏBUL ETMƏLİDİR?
Nar çayı və nar şirəsini həm isti, həm də soyuq içmək olar. Yayda soyuqda içmək daha yaxşıdır. 1-2 stəkan qaynadılmış suya bir qədər nar çiçəyi çayı əlavə edib 4-5 dəqiqə dəmləmək üçün buraxın. Dəmləmə prosesi tamamlandıqdan sonra, seçiminizə görə mixək, limon və ya darçın əlavə edərək istehlak edə bilərsiniz. Nar çiçəyi çayı xüsusilə arıqlamaq istəyənlər üçün gündə 1-2 stəkandan çox olmamaq şərti ilə isti içilməlidir. Yeməkdən 30 dəqiqə əvvəl içmək kifayətdir. Bu içkini arıqlamaq üçün istehlak edənlər, pəhriz proqramı ilə birlikdə müntəzəm olaraq istehlak edildikdə təsirli olduğunu görəcəklər.