Yay meyvə-tərəvəz bolluğu vaxtıdır, biz bəzən həcmlərin öhdəsindən gələ bilmirik və istəsək də, istəməsək də məhsulun bir hissəsini zibil qutusuna göndəririk. Şüurlu istehlak və impuls alışlarını azaltmaq bir həll yoludur, lakin qidanın ömrünü uzadan saxlama üsulları da fərq yarada bilər. Adi bir soyuducudan istifadə edərək əsas yay tərəvəz və meyvələrini necə effektiv və təhlükəsiz saxlaya biləcəyinizi anlayaq.
Giləmeyvə
Çiyələk, moruq, böyürtkən, qaragilə və digər zərif giləmeyvələri təzə saxlamağın etibarlı yolu əvvəlcə onları qablaşdırmadan (plastik, polietilen və s.) çıxarmaq, çeşidləmək və kif sporlarını yumaq üçün axar suyun altında yaxalamaqdır . giləmeyvə üzərində oturur və soyuqda belə tez çoxalır. Bu, bir qayda olaraq, 1-2 əlavə gün saxlamağa kömək edir – xüsusən də bazarlarda satın alınan giləmeyvə üçün.
Qırmızı və ağ qarağat budaqların ətrafındakı dəriyə zərər verməmək üçün giləmeyvələri budaqlardan ayırmadan yuyulmalı və saxlanmalıdır.
Sonra qurudulmalıdırlar – bunu etmək üçün onları bir süzgəcdən kağız dəsmallara diqqətlə tökmək və üstünə yüngülcə ləkələmək olar və ya giləmeyvə çox yetişməmiş və formasını yaxşı saxlamışsa, salat üçün santrifüj qurutma maşınından istifadə edə bilərsiniz. Bundan sonra, giləmeyvə hər biri kağız dəsmallarla örtülmüş plastik və ya şüşə qabda təbəqələrə qoyulmalıdır.
Konteynerlər hermetik şəkildə bağlanmamalıdır – nəmin içəridə kondensasiyaya çevrilməməsi üçün kiçik boşluqlar buraxın.
Bu şəkildə, xüsusilə nazik qabığı olan giləmeyvə (çiyələk, moruq, qırmızı qarağat) soyuducunun ümumi kamerasında bu şəkildə beş günə qədər, daha sıx olanlar isə – məsələn, albalı, albalı və qarğıdalı saxlanıla bilər. – təxminən bir həftədir. Təmiz və quru giləmeyvə üçün qısamüddətli saxlama üçün (bir neçə gün ərzində) perforasiya edilmiş qabları olan qablardan istifadə etmək daha asandır – bu halda onları kağızla örtmək lazım deyil, lakin qablar da möhkəm bağlanmamalıdır. .
Təzə otlar
Kövrək otlar bir həftədən üç həftəyə qədər soyuducuda təzə qala bilər – bu müddət həm otların özündən, həm də onların necə saxlanmasından asılıdır. Ən sadə və təsirli olanı salxımları növlərinə görə çeşidləməkdir (şüyüd, cəfəri, cilantro, reyhan, ispanaq və s. qarışdırmadan), lazım olduqda qablaşdırmanı çıxarmaq, elastik bantları çıxarmaq və uclarından 3-4 sm kəsməkdir. gövdələrinin bütün axsamış, saralmış və qaralmış budaqlarını diqqətlə qoparın.
Sonra dəstələr bir sprey şüşəsindən təmiz su ilə hər tərəfə yüngülcə püskürtülməli və ayrıca Ziploc qida paketlərinə qoyulmalıdır. Bundan sonra, onlardan havanı çıxartmalı və möhürləmədən əvvəl kiçik bir boşluq buraxaraq, onları şarlar kimi şişirməlisiniz – nəm karbon dioksid mühiti yaşıllığın ömrünü orta hesabla bir yarım, hətta iki həftə uzadır. Çantaları soyuducunuzun meyvə və tərəvəz siyirtməsinə qoyun və yeməklərin bir hissəsini yemək zamanı istifadə etdikdən sonra açıq qalmadığından əmin olun (bağlamadan əvvəl onları yenidən şişirdin).
Yeməkdən əvvəl göyərtilərinizi mütləq yuyun. Şüyüd, cəfəri, cilantro, tərxun, oregano və rozmarin bu üsuldan istifadə edərək təxminən üç həftə saxlanıla bilər, reyhan (həm yaşıl, həm də bənövşəyi), nanə, kəklikotu, adaçayı, turşəng və yaşıl soğan – ən azı iki.
İkinci üsul hazırlıq mərhələsində bir az daha çox enerji tələb edir, lakin o da işləyir. Bunu etmək üçün hər növ yaşıllığı axan suda yaxalamaq, salat əyiricisində qurutmaq və ya kağız dəsmallarla qurutmaq, sonra gövdələrin uclarını kəsmək lazımdır. Dəstələri bir neçə vərəq kağız dəsmalın üzərinə qoyun, diqqətlə (sıxmamağa diqqət edərək) yuvarlayın və sonra fermuarın təxminən 1 sm açıq qalaraq Ziploc torbalarına bağlayın. Artıq havanı çıxarın, lakin şişirməyin. Meyvə və tərəvəz bölməsində saxlayın və hər istifadə etdikdən sonra dəsmallara sarın. Təxminən eyni 2-3 həftə ərzində bu şəkildə göyərti təzə qalacaq.
Tərəvəz
Badımcan
Hər bir badımcanı kağız dəsmala sarın və ya üstü açıq olan karton çantaya qoyun ki, kağız artıq nəmliyi udarkən tərəvəzlər “nəfəs ala bilsin”. Tərəvəz qutusunda böyük miqdarda etilen istehsal edən, yaxınlıqdakı meyvə və tərəvəzlərin yetişməsini sürətləndirən alma, banan və pomidorlardan uzaq saxlayın (soyuducuda onlardan iki və ya daha çoxu varsa, boş tərəvəz çekmecesindən istifadə edin). Və əgər yaxın gələcəkdə badımcan bişirməyi planlaşdırırsınızsa, onları ümumiyyətlə soyuducuya qoymamağınız daha yaxşıdır.
Yeni kartof və digər kök tərəvəzlər
Çiy kartofu soyuducudan kənarda saxlamaq daha yaxşıdır: çuğundur və yerkökü də daxil olmaqla digər kök tərəvəzlər kimi, kartof da açıq kağız torbada sərin, qaranlıq, yaxşı havalandırılan yerdə üç aya qədər saxlanıla bilər. İdeal olaraq, qaranlıq bir kilerdə, lakin evdə belə bir yer yoxdursa, soyuducunun meyvə və tərəvəz bölməsindən istifadə edin.
Kartofu plastik qablaşdırmadan kağıza və ya mesh torbaya köçürməyinizə və orta hesabla 10 gündən çox olmayan müddətə saxlamağınızdan əmin olun: uzun müddət soyuduqda, kartofdakı nişastalar şəkərə çevrilməyə başlayacaq və bu onların rəngsizləşmə və toxumanın dəyişməsi. Gənc şalgam, çuğundur və yerkökü ilə də eyni şeyi edin, əvvəlcə zirvələrini kəsdiyinizə əmin olun (onlardan yaşıl smoothies və ya şorbalarda istifadə edilə bilər).
Mövzu haqqında daha çox
Tərəvəz və meyvə qabıqları ilə nə etməli: hər gün üçün 5 yaradıcı fikir
Pomidor
Adi bir soyuducunun temperatur diapazonu pomidor üçün optimal deyil – nəticədə saxlama tövsiyələri demək olar ki, həmişə pomidorların istehlak olunana qədər otaq temperaturunda qalmasını tələb edir. Bununla birlikdə, bu qayda çox vaxt mətbəximizə artıq tamamilə yetişən mövsümi pomidorlarla işləmir və buna görə də isti və havasız bir otaqda bir gün ərzində sanki çürüməyə qadirdirlər. Beləliklə, yayda, soyuducu, əksinə, dadına və toxumasına əhəmiyyətli dərəcədə təsir etmədən, yetişmiş ferma pomidorları üçün 2-3 əlavə gün ala bilər. Onları giləmeyvə kimi yuyub qurudulmuş, tərəvəz bölməsində delikli dibi olan boş qapalı qabda və ya daha yaxşısı yetişmiş mövsümi pomidorlar üçün ideal 7-10° temperaturu təmin edə bilən şərab soyuducuda saxlayın .
Xiyar, zucchini və zucchini
Təzə xiyarları soyuducuda 2 həftə ardıcıl olaraq təravətini və xırtıldayanlığını itirmədən saxlamaq olar. Bunun üçün onları yaxalayın və yaxşıca qurudun, sonra yemək üçün qalın silikon və ya plastik Ziploc torbasına 2-3 qat kağız dəsmal düzün, ortasına xiyar qoyun (hər bir xiyarın ayrıca bükülməsinə ehtiyac yoxdur, sadəcə olaraq onları quru mühitlə təmin edin). Çantanı bağlayın, artıq havanı buraxın və tərəvəz bölməsində saxlayın.
Eyni üsuldan istifadə edərək, balqabaq və balqabaq, balqabaq, həmçinin kərəviz sapı budaqları və yarpaqları olmadan – orta hesabla təxminən 1,5-2 həftə saxlaya bilərsiniz.
Mövzu haqqında daha çox
Eviniz üçün soyuducu necə seçilir
Meyvələr
Şaftalı, ərik, gavalı
Pomidor kimi yay daş meyvələri istidən çox soyuq tələb edir, lakin qabığının təbiətinə görə ilk növbədə şaftalı və ərikləri yumamaq daha yaxşıdır (zərər verməmək üçün). Gavalı vəziyyətində, vəziyyətə uyğun hərəkət etməlisiniz – hamar yuvarlaq gavalıları yuyub qurutmaq daha yaxşıdır və dərisi mumlu gümüşü-ağ maddə ilə örtülmüş olanlar ən yaxşı şəkildə olduğu kimi saxlanılır. Onların təbii örtüyü həşəratlara və bakteriyalara qarşı maneə rolunu oynayır və meyvədə nəmin saxlanmasına kömək edir, buna görə də belə gavalı yeməkdən əvvəl emal edilməlidir.
Yetişmiş meyvələr plastik mağaza qablaşdırmasından və ya plastik torbadan kağız dəsmallarla örtülmüş böyük şüşə qablara köçürülməlidir. Meyvə və tərəvəz bölməsində, qabı qapaqla bağlamadan, yetişmiş meyvələri 4-5 gün saxlayın (yaxud 7-10° aralığında şərab şkafından istifadə edin). Tam yetişməmiş meyvələri otaq temperaturunda yetişənə qədər buraxın və sonra soyuducuya qoyun.
Qarpız və qovun
Tam yetişənə qədər qarpız və qovun (qovun daxil olmaqla) otaq temperaturunda quru, qaranlıq yerdə ən yaxşı şəkildə saxlanılır. Yetişmiş və yeməyə hazır olduqda, onlar asanlıqla soyuducunun altındakı ümumi bölmədə bir neçə gündən bir həftəyə qədər dayanacaqlar (onları arxa divara toxunmamaq üçün yerləşdirməyə çalışın).
Qalan dilimləri daha uzun müddət saxlamaq üçün onları möhkəm (hər birini) yapışqan filmlə büküb geniş bir qaba və ya nimçəyə şaquli şəkildə yerləşdirə bilərsiniz ki, bir-birinə basmasın. Bu şəkildə dilimlər 3 günə qədər saxlanıla bilər.
Üzüm
Üzümü saxlamaq üçün ən yaxşı yer soyuducudur. O, 0-dan +2°-ə qədər olan temperaturda və yüksək rütubətdə inkişaf edir, ona görə də meyvə və tərəvəz bölməsinin ən uzaq hissəsinə, xüsusən də dondurucunun üstündə yerləşirsə, çekinmeyin – adətən bu, ümumi kameranın ən soyuq hissəsidir. .
Üzümdən kəsilən üzümlər heç bir temperaturda yetişmir, otaq temperaturunda isə orta hesabla 18-20 saat ərzində quruyub xarab olur.
Rahatlıq üçün üzüm əvvəlcədən yuyula bilər (bütün zədələnmiş və çürük giləmeyvə çıxarılır), qurudulur və boş bir qapaq və ya xüsusi perforasiya ilə bir konteynerə qablaşdırıla bilər. Üzüm təxminən 3 həftə soyuducuda saxlanıla bilər.
alma
Üzüm kimi, almalar 0-dan +3−4°-yə qədər soyuqluğu sevir və rütubətə yaxşı dözür. Tərəvəz çekmecesi kiçik ləvazimatları saxlamaq üçün ən yaxşı yerdir, onlar açıq karton çantada və ya açıq konteynerdə 3 aydan 6 aya qədər davam edə bilər.
Bununla belə, almanın digər meyvə və tərəvəzlərin yetişməsinə və həddindən artıq yetişməsinə təsir etdiyini xatırlamalı və qutunun nə qədər sıx doldurulmasına nəzarət etməli və ya soyuducuda iki tərəvəz bölməsi varsa, onu ayrıca qutuda saxlamalısınız.
Düzdür, soyuducu böyük bir məhsul problemini həll etməyəcək, ancaq pulsuz, qaranlıq və yaxşı havalandırılan bir otağınız varsa, zədələnmiş və ya çürük çəlləkləri olmayan yetişmiş almaları hər biri nazik qablaşdırma kağızına bükülmüş geniş bir karton qutuya qoymaq olar. , və bir neçə ay saxlanılır. Və əgər həqiqətən çoxlu alma varsa, yeganə iş həlli onları dilimlərə kəsmək və tərəvəz və meyvə quruducuda qurutmaq, onları quru və qaranlıq şkafda aylarla saxlamaq mümkün olan sağlam və dadlı qəlyanaltıya çevirməkdir. .