Reseptlər

Azərbaycan plovu

Plov Azərbaycan mətbəxinən ən məşhur və sevimli yeməklərindən biridir. Düyü, ət, qurudulmuş meyvələr, ədviyyatlar və otlar plova unikal dad və ətir verir.

Əsas komponentlər:

  • 500 qram qoyun əti və ya mal əti
  • 500 qram düyü (“Dəv-gira” və ya basmati düyüsü daha yaxşıdır)
  • 2 böyük soğan
  • 2 yer kökü
  • 1 stəkan qurudulmuş ərik (qayısı)
  • 1 stəkan qurudulmuş gavalı (qara ərik)
  • 1 stəkan üzüm
  • 1 çay qaşığı zəfəran
  • 1 çay qaşığı zərdəçal (kurkuma)
  • Duz və istəyi görə bibər
  • 100 qram yağ
  • 2 yemək qaşığı bitki yağı

Hazırlanma qaydası:

  1. Ətin hazırlanması: Əti kiçik parçalara doğrayın və soyuq suda yuyun. Böyük qazanda bitki yağını qızdırın və əti qızarta qədər qovurun. Doğranmış soğan və kökü əlavə edin və yumşalana qədər qovurun.
  2. Su əlavə edilməsi: Əti su ilə ödəyin, su əti 2-3 sm örtməlidir. Qaynayana qədər qızdırın, sonra odu azaldın və 30-40 dəqiqə bişirin. Duz və bibər əlavə edin.
  3. Qurudulmuş meyvələrin hazırlanması: Qayısı, qurudulmuş gavalı və üzümü yuyun və 15-20 dəqiqə istil suda saxlayın. Sonra süzgəcdən keçirin.
  4. Düyünün hazırlanması: Düyünü şəfaf su alana qədər yuyun və 20-30 dəqiqə istil suda saxlayın. Suyu süzün.
  5. Düyünün bişirilməsi: Ayrı qazanda suyu qaynadın, duz və zərdəcal əlavə edin. Düyünü əlavə edin və 5-7 dəqiqə bişirin, sonra suyu süzgəcdən keçirin.
  6. Plovun yığılması: Ətin olduğu qazana qurudulmuş meyvələri və zəfəranı əlavə edin. Sonra düyünü əti və qurudulmuş meyvələrin üstünə əlavə edin. Yağ parçalarını üstünə qoyun. Qazanı qapaqla örtün və ləng od üzərində 20-25 dəqiqə bişirin.
  7. Verilmə qaydası: Plov hazırdır! Süfrəyə vermədən əvvəl düyünü əti və qurudulmuş meyvələrlə qarışdırın.

Nuş olsun!

Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir