Plov Azərbaycan mətbəxinən ən məşhur və sevimli yeməklərindən biridir. Düyü, ət, qurudulmuş meyvələr, ədviyyatlar və otlar plova unikal dad və ətir verir.
Əsas komponentlər:
- 500 qram qoyun əti və ya mal əti
- 500 qram düyü (“Dəv-gira” və ya basmati düyüsü daha yaxşıdır)
- 2 böyük soğan
- 2 yer kökü
- 1 stəkan qurudulmuş ərik (qayısı)
- 1 stəkan qurudulmuş gavalı (qara ərik)
- 1 stəkan üzüm
- 1 çay qaşığı zəfəran
- 1 çay qaşığı zərdəçal (kurkuma)
- Duz və istəyi görə bibər
- 100 qram yağ
- 2 yemək qaşığı bitki yağı
Hazırlanma qaydası:
- Ətin hazırlanması: Əti kiçik parçalara doğrayın və soyuq suda yuyun. Böyük qazanda bitki yağını qızdırın və əti qızarta qədər qovurun. Doğranmış soğan və kökü əlavə edin və yumşalana qədər qovurun.
- Su əlavə edilməsi: Əti su ilə ödəyin, su əti 2-3 sm örtməlidir. Qaynayana qədər qızdırın, sonra odu azaldın və 30-40 dəqiqə bişirin. Duz və bibər əlavə edin.
- Qurudulmuş meyvələrin hazırlanması: Qayısı, qurudulmuş gavalı və üzümü yuyun və 15-20 dəqiqə istil suda saxlayın. Sonra süzgəcdən keçirin.
- Düyünün hazırlanması: Düyünü şəfaf su alana qədər yuyun və 20-30 dəqiqə istil suda saxlayın. Suyu süzün.
- Düyünün bişirilməsi: Ayrı qazanda suyu qaynadın, duz və zərdəcal əlavə edin. Düyünü əlavə edin və 5-7 dəqiqə bişirin, sonra suyu süzgəcdən keçirin.
- Plovun yığılması: Ətin olduğu qazana qurudulmuş meyvələri və zəfəranı əlavə edin. Sonra düyünü əti və qurudulmuş meyvələrin üstünə əlavə edin. Yağ parçalarını üstünə qoyun. Qazanı qapaqla örtün və ləng od üzərində 20-25 dəqiqə bişirin.
- Verilmə qaydası: Plov hazırdır! Süfrəyə vermədən əvvəl düyünü əti və qurudulmuş meyvələrlə qarışdırın.
Nuş olsun!

