Həkim məsləhəti, Mikrobioloq

Akkermansia muciniphila – gələcəyin probiotiki və ya xəstəliyin səbəbi?

Akkermansia bağırsaq mukozasının səthində olan musinlə qidalanır. Bəzi tədqiqatçılar deyirlər ki, bu, qoruyucu musin təbəqəsinin incəlməsinə gətirib çıxarır ki, bu da patogenlərin bağırsaq epitelinə daha asan daxil olmasını və nəticədə iltihabın inkişafına kömək edir.

Digər alimlər iddia edirlər ki, Akkermansia bağırsaqdakı musin təbəqəsinin daha tez yenilənməsinə kömək edir və musinin parçalanması prosesində mikrobiotanın tam işləməsi üçün çox vacib olan qısa zəncirli yağ turşuları əmələ gəlir.

Akkermansia ətrafında bir çox suallar var, bu bakteriyanın artıq çəki və metabolik pozğunluqlarla mübarizə aparmaq üçün müasir bir üsul hesab edilməsi ilə əlaqədardır.

Bir sıra tədqiqatlar bizə deyir ki, bağırsaqdakı A. muciniphila qlükoza tolerantlığını yaxşılaşdırmağa və insulin müqavimətini azaltmağa kömək edir və tez-tez piylənmə və tip 2 diabetli xəstələrdə azalır.

Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir