Gözəllik və sağlamlıq

Yaşıl çay ‘p53 genom qoruyucusu’ xərçəngin qarşısını alır

Yaşıl çayda olan antioksidan, DNT zədəsini bərpa etmək və ya xərçəng hüceyrələrini öldürmək qabiliyyətinə görə “genom qoruyucusu” kimi tanınan təbii xərçəng əleyhinə zülal olan p53 səviyyəsini artıra bilər, “Nature Communications” jurnalında p53 ilə yaşıl çay birləşməsinin epiqallokateşin qallatı (EGCG) arasında birbaşa qarşılıqlı əlaqəyə dair dərc olunmuş araşdırma xərçəng dərmanının kəşfi üçün yeni hədəfə işarə edir.

“Həm p53, həm də EGCG molekulları son dərəcə maraqlıdır. p53 mutasiyaları insan xərçənglərinin 50 faizindən çoxunda rast gəlinir, EGCG isə bütün dünyada məşhur içki olan yaşıl çayın əsas antioksidantıdır”, – deyə Rensselaer Politexnik İnstitutunun müxbir müəllifi və biologiya elmləri professoru Çunyu Vanq bildirib. “Biz indi onlar arasında əvvəllər bilinməyən birbaşa qarşılıqlı əlaqəni aşkar edirik və bu, xərçəng əleyhinə dərmanların inkişafı üçün yeni bir yola işarə edir. Bizim işimiz EGCG-nin p53-ün antikanser fəaliyyətini necə artıra biləcəyini izah etməyə kömək edir, EGCG-yə bənzər birləşmələrlə dərman inkişafına qapı açır.”

P53 bir neçə tanınmış anti-xərçəng funksiyasına malikdir, o cümlədən DNT-ni təmir etmək üçün hüceyrə böyüməsini dayandırmaq, DNT təmirini aktivləşdirmək və DNT zədəsini bərpa etmək mümkün olmadıqda apoptoz adlanan proqramlaşdırılmış hüceyrə ölümünü tetiklemek. N-terminal sahəsi kimi tanınan zülalın bir ucu çevik bir forma malikdir və buna görə də çoxlu molekullarla qarşılıqlı təsirindən asılı olaraq bir çox funksiyaları yerinə yetirmək potensialına malikdir.

EGCG təbii antioksidantdır, yəni oksigen mübadiləsinin səbəb olduğu demək olar ki, qalıcı zərəri aradan qaldırmağa kömək edir. Yaşıl çayda bol tapılan EGCG, həmçinin bitki mənşəli əlavələr şəklində qablaşdırılır.

Wang komandası EGCG və p53 arasındakı qarşılıqlı əlaqənin zülalın parçalanmasının qarşısını aldığını təsbit etdi. Normalda, bədəndə istehsal olunduqdan sonra, p53 N-terminal domeni MDM2 adlı bir zülal ilə qarşılıqlı əlaqədə olduqda sürətlə parçalanır. İstehsalın və deqradasiyanın bu müntəzəm dövrü p53 səviyyəsini aşağı səviyyədə saxlayır

Bir cavab yazın

Sizin e-poçt ünvanınız dərc edilməyəcəkdir. Gərəkli sahələr * ilə işarələnmişdir